top of page

Loyal Action 1985-1988 - Menestyksen kynnyksellä

Tämä artikkeli on otettu Hanko Rock 'N' Roll Magazine 2021 julkaistusta.


”Esiintymisemme vetivät aina puoleensa kaiken maailman merkillisiä tyyppejä. Huumeet olivat aina läsnä”!


LOYAL ACTION esiintyi n. 80 kertaa vuosina 1985 – 1988. Yhtye soitti enimmäkseen omia lauluja, mutta joitakin suomirock cover-kappaleita oli ohjelmistossa. ”Meille oli tärkeää näyttää rockorkesterilta. Jokainen teki parhaansa sopeutuakseen imagoomme”, selittää Kari ”Sumppu” Sundberg, joka oli yhtyeen kitaristi. ”Meillä oli lisäksi tiukka kuri. Jos jonkun tyttöystävä puuttui yhtyeen toimintaan jotenkin kielteisesti, annettiin varoitus. Mottona oli, että uuden tyttöystävän saa aina, mutta ei uutta Loyal Actionia”, nauraa Sumppu. ”Ei ollut helppoa olla parisuhteessa, kun harjoittelimme peräti neljä kertaa viikossa, esiintymisten lisäksi.”

Jorma Nousiainen: ”Siihen aikaan meille tarjottiin aina huumeita. Varmaan ulkonäkömme antoi aiheen olettaa, että meillä oli tapana sytyttää toisinaan jotakin. Mutta kiitos Sumpun, olimme myös siinä asiassa hyvin tiukkoja”.


”Hän selitti, että alkoholin lisäksi ei hyväksytä mitään muuta. Jos joku bussissamme tai backstagella otti esiin jotakin muuta, niin hänet ohjattiin välittömästi ovesta ulos. Kerran eräs fanimme antoi meille lahjaksi pussin, jossa oli valkoista pulveria. Sumppu kiitti kohteliaasti ja huuhtoi pulverit alas vessanpytystä.”!


Loyal Action jäsenet

Rusty - Jorma Nousiainen - Laulu

Catzie - Kari "Sumppu" Sundberg - Kitara

Merlin - Stig Udd - Basso & Laulua

Snake - Stefan Holm - Rummut

Chimi Brazil - Kimi Högström - Koskettimet

Go Go - Tony Tuominen - Rummut (korvasi myöhemmin Stefan Holm)


Kari "Sumppu" Sundberg, Stefan Holm, Kimi Högström, Jorma Nousiainen & Stig Udd

Stig Udd, Stefan Holm, Kari "Sumppu" Sundberg & Jorma Nousiainen

Kari "Sumppu" Sundberg
Kari "Sumppu" Sundberg

Jorma NousiainenLoyal Action - Haave

1987 säv. san. Kari Sundberg ja Stig Udd


”Kukaan meistä ei ollut varautunut siihen hysteriaan, joka esiintymisissämme vallitsi. Varsinkin Turun suunnalla meistä tuntui, että olimme maailmanluokan bändi. Tytöt ulvoivat, itkivät ja lauloivat kanssamme ja yrittivät nousta lavalle”, kertoo Jorma. ”Turun Pansiossa yhdessä konsertissa lavalle tunkeuduttiin. Kaulaketjuni repäistiin irti ja jopa niittivyöni vietiin kupeiltani. Ulospääsyä lavalta ei ollut. Silloin rumpalimme Stefan Holm heitti kapulansa saliin ja osa juoksi niiden perään. Saimme juuri tarpeeksi aikaa poistua takakautta,” toteaa Jorma.


"Tytöt ulvoivat, itkivät ja lauloivat kanssamme ja yrittivät nousta lavalle"


Sumppu jatkaa: ”Ulkona sadat nuoret piirittivät bussiamme. Meillä ei ollut mitään mahdollisuutta poistua paikalta, joten avasimme oluemme ja aloitimme juhlat faniemme kanssa. Silloin paikalle ilmestyi pari poliisipartiota. Selitän, ettei kukaan ole ajokunnossa, emme voi siirtää bussia. Tekivät sitten minulle puhallustestin ja pitivät pienen neuvottelun. Testitulosta en saanut selville, mutta he määräsivät minut ratin taakse ja seuraamaan heidän autoaan. Siinä sitten yksi poliisiauto edellä ja toinen takana sekä päihtynyt kuski ratin takana meidät saatettiin suurelle autiolle parkkipaikalle Kaarinassa. Siellä vietimme yömme”.


Rockin Suomen mestaruuskisojen karsinnoissa Turussa 31.10.1985 tapahtui samaa. Turun Sanomat kirjoitti: ”Hangon pikkuhaniyhtye Loyal Action saa aikaan suoranaista hysteriaa. Fanit heiluttavat lippuja, kirkuvat ja yrittävät repiä laulajapoikaa lavalta”.


”Hangon pikkuhaniyhtye Loyal Action saa aikaan suoranaista hysteriaa. Fanit heiluttavat lippuja, kirkuvat ja yrittävät repiä laulajapoikaa lavalta”.

Loyal Action Hanko Pub Grönan
Loyal Action osallistui Rock SM karsintoihin turussa lokakuussa 1985


Hangötidningenissä Jorma selitti: ”Yleisösuosikki olimme varmasti. Yleisö huusi ja hyppi ja miltei repi vaatteet päältämme”. Tuomariston palaute oli toivoa-antavaa. ”Hyvä lavatunnelma, kovaa musiikkia, hauskaa rock´n rollia, mutta liikaa Hanoi Rocksia”! Mikään puolivälierissä esiintyneistä yhtyeistä ei päässyt Turusta välieriin. ”Elokuussa 1986 esiinnyimme Kemiössä yhdessä ruotsalaisen yhtyeen kanssa. Jälkeenpäin sain päähäni seurata ruotsalaisyhtyettä edelleen Tampereelle, missä viivyin viikon. Valitettavasti unohdin ilmoittaa vanhemmilleni suunnitelmien muutoksista ja he ehtivät tehdä katoamisilmoituksen poliisille”, tunnustaa Jorma.


”Yhtyeen edesottamukset ja lisääntynyt suosio alkoi kiinnostaa levy-yhtiöitä ja vuoden 1987 alussa teimme sopimuksen Megafone Recordsin kanssa. Tie vei Topsonic-studiolle ja pisteenä i:n päälle luvattiin esiintyminen television ”Hittimittari”-ohjelmassa! Kun levy oli puoliksi äänitetty, tuli raskas viesti. Levy-yhtiö meni konkurssiin. He olivat joka tapauksessa herrasmiehiä ja antoivat meille tehdyt nauhoitteet. Kaksi laulua julkaisimme singleinä”, Sumppu sanoo.


Loyal Action Topsonic-studiolla 1987

Uusi rumpali Toni Tuominen

Jäähyväiset Loyal Actionille - Hangonlehti 25.10.1990

Loyal Action - Angelika -85

säv. Stig Udd san. J. Sauvala


”Meillä oli erittäin pätevät ja uskolliset roudarit, tammisaarelainen Anders ”Andy” Blomqvist ja hankolainen Jarkko Välimäki. Kun tiesimme, miten kiihtynyt yleisömme saattoi olla, pidimme vielä turvamiehiä ympärillämme”, nauraa Sumppu. ”Paikallislegendat, kuten ”Possu”, ”Kankku” ja ”Hullu Hannu” takasivat turvallisuutemme”, nauraa Jorma.


"Kun tiesimme, miten kiihtynyt yleisömme saattoi olla, pidimme vielä turvamiehiä ympärillämme”

Diskografia


MADE FOR LOVE AND HATE - Vinyl Maxi Single 1985

VAIKKA METSÄ ON LIIAN KOSTEA / HAAVE - Vinyl Single 1987

Teksti: Peter Stenström

Kuvat: Sumppun arkisto

Lähde: Hanko Rock 'N' Roll Magazine 2021


Hanko Rock 'N' Roll Magazine julkaistiin kesäkuussa 2021. Lehti on loppuunmyyty.1,008 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page