top of page

Dan 'Spede' Rostedtin muistokonsertti

Lauantaina 3.2.2024 Pub Grönan oli jo kuudelta illalla ääriään myöten täynnä ihmisiä, jotka olivat tulleet kunnioittamaan Dan Rostedtin muistoa. Dan kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen joulukuussa. Hänellä oli pitkä ura rock´n rollin nöyränä palvelijana teinivuosista saakka. Hän oli tarpeen mukaan toiminut roudarina, äänimiehenä, kuljettajana sekä henkilökohtaisena avustajana monen bändin kanssa (mm Hanoi Rocks ja Peer Günt). Danin Hanoi Rocks tarina löydät tästä. 2000-luvun alussa hän päätti muuttaa Karjaalle mutta unohti kääntyä ja ajoi tien päähän Hankoon. Vietettyään kaksi päivää Roxxin terassilla hän muutti tulevaisuuden suunnitelmiaan ja asettui Hankoon asumaan!


Long time no see! Spede ja Sami Yaffa backstagella 14.10.2023

Reilu joukko ihmisiä oli kokoontunut kunnioittamaan Dan Rostedtin muistoa.

Alkuvuodet hän vietti paljon aikaa Pub Kajuutassa, mutta sen suljettua vuonna 2008 hän rupesi hengailla Pub Grönanissa. Täällä esitettiin live rock´n rollia - oli vain ajan kysymys ennen kuin Dan vaati parempaa livesoundia ja pakotti Stenan ottamaan hänet duuniin! Ratkaisevaa oli Uriah Heepin konsertti mainitussa pubissa elokuussa 2013. Dan oli silloin Eastway Liven palveluksessa ja hän toimi käytännössä tämän uhkarohkean projektin tuottajana. Sen jälkeen Dan kuului paikallisen pubin henkilökuntaan. Työtehtävä oli bändien vastaanotto, soundcheck, shown miksaus sekä bändien hyvinvointi. Hän hoiti nämä asiat niin hyvin, että Pub Grönanin maine kasvoi muusikoiden ja yleisön keskuudessa.


Dan ”Spede” Rostedt piti silmät tien päällä ja kädet ohjaimissa, hän tiesi mitä hän halusi ja toimi sen mukaan. Hän toteutti unelmansa joka päivä kuolemaansa saakka. Hänen elämänsä ei ollut turha, tämä fantastinen ilta Grönanissa hänen muistolleen todisti sitä!


Hangossa monet toimijat käyttivät Danin palveluja; firmat, yksityiset juhlanjärjestäjät, kaupungin kulttuuritoimisto sekä teatteriväki! Hänellä oli jopa sivurooleja Hangon Teatterin kesänäytelmissä! Näin ollen näyttelijä JOUNI KAARRE avasi lauantai-illan juhlat lausumalla runon, ”Kuolema”, hiljaiselle, töpötäydelle salille. Tämän jälkeen STENA piti tunteikkaan, vähän huumorillakin maustettu alkupuheen, jonka jälkeen näytettiin videopätkä Danin haastattelusta ja videoterveiset Ben Granfeltista ja Los Bastardos Finlandeses-bändistä.


Illan kapellimestari, MATHIAS LÖFSTEDT, oli suunnitellut illan musiikiohjelman. Hän oli myös säveltänyt uuden kappaleen iltaa varten. ”Rocker Dan” avasi shown energisenä trubaduuriversiona ja seuraavaksi kuultiin ”Thunder Road”. Jo tässä vaiheessa kävi ilmi, että illasta tulee erityinen.


Näyttelijä Jouni Kaarre avasi lauantai-illan juhlat lausumalla runon ”Kuolema”

Peter "Stena" Stenström piti tunteikkaan, vähän huumorillakin maustettu alkupuheen


Illan kapellimestarina toimi lahjakas Mathias Löfstedt

Jazz-ääninen RIIKKA oli seuraavana vuorossa. MATHIAS ja MIKKO VARPALAHTI säestivät ja artisti esitti kaksi kappaletta lämmöllä: ”Harvest Moon” sekä ”At Seventeen”. ARI NUUTINEN oli tullut Kontulasta Hankoon esittämään Pink Floydin kappaleita ”Breath” ja ”Waiting For the Dawn”. Illan äänimiehenä toiminut SMOJU PAJU lisäsi ”Floydmaista” kaikua soundiin ja biisit upposivat hyvin yleisöön. ANN-SOFI ERIKSSON esiintyi eka kerran itseään säestäen akustisella kitaralla. Ja tämä viiden vuoden esiintymistauon jälkeen! Bassoa soitti STIG UDD, kappale oli ”Sweet Lucille”. Danin suosikkibiisi ”Thunder Road ” kuultiin nyt toisen kerran illan aikana. Nyt sitä tulkitsi raspiääninen HARRI AJOSMÄKI, toisena kappaleena oli ”A Satisfied Mind”.

KUSTAA KANTELINEN ja TUOMAS TURUNEN, molemmat tuttuja Grönan-esiintyjää, aloittivat setinsä laululla ”Minä Olen Muistanut”. Monen silmäkulma oli kostea tämän lämpimän ja tunteikkaan tulkinnan aikana! Sitten siirryttiin rock´n rolliin: ”Rock´n Roll & Blues & Jazz” ja ”Great Balls of Fire”! Ennen seuraavaa yhtyettä Dan Rostedtin poika SAMI kävi, sekavin tuntein, lavalla toivomassa hyvää juhlaa kaikille läsnä-olijoille.Riikka Sundberg & Mikko Varpalahti taustassa
Ari Nuutinen esitti Pink Floydia!

Illan ääniteknikkona toimi pitkän linjan ammattilainen, Smoju Paju.

Ann-Sofi Eriksson akustisesti, bassolla Stig Udd

Harri Ajosmäki

Tuomas Turunen & Kustaa Kantelinen

STENATORS astui hommiin. Danin sanoja lainaten bändi on joko ”täyttä paskaa tai älykästä korkeatasoista paikallista kulttuuria”! Tänä iltana se oli jälkimmäistä: omat sävellykset ”Menolippu Tähtitaivaaseen” ja ”Tää on sun elämä” otettiin hyvin vastaan. Bändissä soittivat ja lauloivat KURRE BÖCKERMAN, NEKKU NEVANPERÄ ja STENA STENSTRÖM. Hangon undergroundskenen haltijat TWO-STROKE POWER BAND on saavuttanut suurta kannatusta kotinurkilla. Nyt alkoi illan kova rock-osuus. PETER JA THOMAS LUOMA tykitti kaksistaan biisit ”Havoc”, ”Whose Truth”, ”Running to Me” ja ”Not the Time Nor The Place”. Nyt yleisö oli lämminnyt ja lavalle saapuu selvästi inspiroitunut helsinkiläisryhmä SYÖSEBOYS! Dan soitti tässä bändissä monta vuotta. Nyt lavalla nähtiin MARKKU OLKKONEN ja KARI KORTEKANGAS kitaralla, MARTTI KOPISTO laulu, JUHA PARTANEN rummut sekä viime hetken tuuraaja bassossa, joka hoiti homman ammattilaisen tavoin: PEKKA BARCK! Punkahtava rockia villitsi yleisön. Kuultiin neljä omaa sävellystä: ”Läheltä piti”, ”Hajaantukaa”, ”Maissimies” sekä ”Kusessa Ollaan”.


 "täyttä paskaa tai älykästä korkeatasoista paikallista kulttuuria”

Tämän jälkeen seurasi Danin viimeiseksi jäänyt bändiprojekti JUOSEBOYS, joka tänä iltana ymmärrettävästä syystä esiintyi triona. Hankolainen rock´n roll ikoni JUKKA TÖYRYLÄ soitti rumpuja ja PEKKA BARCK bassoa. SUMPPU SUNDBERG soitti kitaraa ja lauloi kappaleet ”I´ll Never Get Drunk”, ”Kuolleet Kukat” (Dead Flowers) sekä ”Turisti” (Molina). Näissä biiseissä näkyi Danin jalanjälkiä! JouSeBoys:istä lisää tästä postauksesta.


Stenators - Peter Stenström, Nekku Nevanperä & Kurre Böckerman.
Peter & Thomas Luoma, Two-Stroke Power Band
Peter & Thomas Luoma, Two-Stroke Power Band
SyöSeBoys - Kari Kortekangas, Martti Kopisto, Juha Partanen, Pekka Barck ja Markku Olkkonen

JuoSeBoys - Pekka Barck, Jukka Töyrylä & Sumppu Sundberg

Rock 'N' Roll ikoni Jukka Töyrylä

Yleisö nauttii, seurustelee ja nostaa maljoja. Lämmin tunnelma on aistittavissa, kun illan HOUSEBAND esittää ”Fortunate Son” ja ”Bad Company”. Nyt musiikkiväki reagoi ANN-SOFI ERIKSSONIN laulusuorituksiin! Kovalla energialla hän hurmaa yleisön ja kaikki on hymysuin! Bändiin kuuluivat rumpali MATHIAS, basisti STIG UDD ja kitaristit MIKKO VARPALAHTI ja SUMPPU SUNDBERG. Paikallinen rock-poeetta JORMA NOUSIAINEN tuo mukaansa taustalaulajan SANNA JYLKKÄ. Tutut omat kappaleet esitetään varmuudella: ”Hautatanssit”, ”Unelmien Rantaan” sekä ”Juhlat Saapaskukkulan”. Sitten on Sumpun vuoro toimia solistina Dead Boysin biisissä ”Sonic Reducer”. Laulun päätyttyä joku yleisöstä huusi rumpalille ”soita soolo”! Ja tänä iltana ilmeisesti sai mitä tilaa; MATHIAS LÖFSTEDT paukutta nyt sellaisen soolon että ”oksat pois”, yleisö oli hämillään!


Nähtiinkö BLACKMAID-kaksikon Stiggen ja Sumpun viimeisen keikan yhdessä? Housebandin kanssa he esittivät vanhat tutut omat sävellykset ”Visitor”, ”Be My Guest on Friday” ja päätteeksi heidän suurimman hitinsä ”Party Time Boogie”. Nyt oli melankolista nostalgiaa ilmassa…


Ann-Sofi hurmaa yleisön vahvalla energiallaan

Jorma Nousiainen ja taustalaulaja Sanna Jylkkä

Sumppu Sundberg ja Stig Udd tykittää

Kapellimestari Mathias Löfstedt

Kun esittää Deep Purplen klassikon ”Smoke on The Water” se voi hyvinkin kuulostaa kliseeltä. IAN HIGHHILL heitti sen settiin juuri oikeassa ajankohdassa ja se kasvoi yhteislauluksi salissa! Mukana taas kerran oli Ianin aseveli, basisti KRIDE LUNDELL. Housebändi muuntautui hetkeksi heavybändiksi ja Mikko soitti kuin Richie Blackmoore ja Mathias haastoi soittotaidoissa itse Ian Paicen! Tämä kokoonpano esitti lisäksi ”Breaking the Law”, ”War Pigs” ja ”Diamonds and Rust”.

DAN ROSTEDT oli entinen Hanoi Rocks roudari ja edelleen suuri fani. Tämän kunniaksi konsertin ”klimax” oli rakennettu Hanoi Rocksin biiseillä. Housebändin (tai Hankoi Rocks…) laulajaksi tuli nyt illan rokkiprinsessa Ann-Sofi. Ensimmäinen veto, ”Tragedy” oli setin kovin veto. Eka kerran kuultiin tällaista musaa naisartistin laulamana ja jengi nauti. ”Taxi Driver”, ”Up Around the Bend” ja encorena soitettu ”Lightning Bar Blues” päättivät illan.


MIKÄ ILTA! Yhteishenki, tunnelma, kyyneleet, naurua, hikeä ja ROCK`N ROLL! Ääniteknikko Smoju Pajun suljettua äänentoistolaitteet olin kuulevinani Danin äänen; ASIAA, TÄYTTÄ ASIAA!


ASIAA, TÄYTTÄ ASIAA!

Mikko Varpalahti, Ian Highhill ja Kride Lundell. Rummuissa Mathias Löfstedt.

Maljan nostamme Danille!

"ROCKER DAN"

Lyrics Mathias Löfstedt 2023


Another day, another town

The band’s getting ready to play

A dark figure is out there

like a guardian angel of sound

Hit a couple of chords or play a tune

he’s gonna make it sound loud and good

Now let the show begin ‘cause

there’s nothing holding you back

Because of…


Rocker Dan

What a hell of a man!

A riff on his hat

and never far away from his beer can

Rocker Dan

What a hell of a man!

So let’s play tonight so loud that you’ll hear

all the way in heaven!


The first one there and the last one to leave

Working harder than any of us

Hauling miles of cable

and tonnes of different gear

I see you there on my left

making sure everything’s alright

Now turn the faders up

so every note can be heard


Another story came to an end

Another candle blown out by the wind

You might be gone but never forgotten

So we’ll keep the music playing forever


Now you’re another ghost roaming around

here in the Green Bay Pub

Your raspy laughs are still echoing around these walls

The misty ghost of your vape smoke

Your spirit’s in the cigarette ash

Everyone has a story

and so the legend lives on


So let’s party tonight

Let’s sing out loud

and play fucking hard

So you’ll hear

all the way up there in heaven!

Rocker Dan!

945 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page